cesty...

cesty...

neděle 29. prosince 2013

Česko německý souboj o Drážďany, aneb návštěva adventních trhů



Vystoupili jsme z auta zaparkovaného nedaleko hlavního nádraží in Dresden, nové části. A připojili se do neuvěřitelného štrůdlu lidí, kteří mířili na trhy. Bylo něco kolem 15 hodin odpoledne v sobotu. Horší čas jsme si už asi vybrat nemohli. Vypadalo to něco jako mravenci v zástupu. A jakmile se člověk dostal do davu, začal ho unášet…jen těžko se z proudu dalo vymanit.




Nejen místní asi ví, že v Dřážďanech je trhů několik, letos konkrétně 13, na každém náměstí jiný… Podle názvu trhu, nebo místa, kde se nachází, jsou i zdobené. Trh Štrýclmarkt byl poprvé roku 1434 a od té doby tato tradice trvá. Více o trzích a Drážďanech zde.





Chraň vás Bůh, tady někoho, kdo do vás strčí, dupne vám na nohu, nebo něco jiného, poslat od plných plic do prdele. Je totiž povětšinou stejně Čech. Tím mi to tak trochu připomíná dovolenou v Chorvatsku. Tam taky nemůžete nikomu vynadat, protože v tu chvílí místo toho, že si sami ulevíte, rozpoutáte mega hádku. Takže začíná platit, že svět je opravdu malý a to více, než by se mohlo zdát.






Těžko říci, jestli překvapením, nebo už standardem se stalo, že největší fronty jsou stejně u stánků s jídlem a alkoholem. Populární Bratwurst chce asi ochutnat každý a Gluklichwein und Bier si taky dá většina návštěvníků, nezůstávají u jednoho kousku. Překvapila mě také ale i cedule kde bylo originální pražské grilované prase - těžko říct, jestli jsme něčím takovým vyhlášení.




Jinak celkově můžu oproti loňsku říct, že se nám alespoň vydařilo počasí. Protože loni lilo celý den jak z konve, kdežto letos nelilo. Jenže nebyl ani sníh a tak atmosféra nebyla úplně dokonalá, leč byla. Výzdoba jednotlivých trhů se mi moc líbila a byla rozmanitá. Tak se pokochejte pár obrázky :-) a zkuste tam vyrazit přístí rok, nejlépe v týdnu.




Žádné komentáře:

Okomentovat