cesty...

cesty...

pondělí 6. ledna 2014

Sbírka Tří králů – jak poznat podvod?



Chci psát aktuálně a zatím se mi to moc nedařilo. Ovšem, toto je alespoň malilinkatá náprava. 

Tříkrálová sbírka už nějaký ten čas funguje. Sama jsem s ní jako doprovod, letos poprvé, chodila minulý čtvrtek. Vím proto, jaké náležitosti jsou potřeba, jak to funguje a že musíte mít oprávnění. Na kasičce je číslo, to samé je i kartičce, kterou se případně prokazujete. A mnoho dalších údajů, jak prokázat pravost.




Jakým pro mě bylo překvapením, když jsem jeden večer seděla v restauraci, kam přišli takzvaní Tři králové, zazpívali a dožadovali se peněz. Proč takzvaní? Protože na otázku, kde mají doprovod, odpověděli, že čeká venku. Na otázku, kdo jim dělá doprovod, že prý rodiče. Kde mají číslo pokladničky, žádné nedostávali. A pokud myslíte, že to bylo věkem ,,dětí,, tak nebylo, jedno bylo větší něž já, tedy pokud to dítě bylo.


Proto je dobré, pokud nebydlíte na malé vesnici, kde se lidé znají, vědět pár věcí. Tři osoby dětského věku by měli s sebou mít doprovod starší 18-ti let, pokladnička by měla být opatřena kolkem města, mělo by na ní být číslo, které bude stejné jako na průvodce, kterou má doprovod u sebe. Na průvodce má být i jeho číslo OP, jméno, příjmení a bydliště, průvodka je malý papírek s logem charity.


Nechci vás ponoukat k nedůvěře, ale pokud hodláte na sbírku charity přispět, je fajn překontrolovat si, kam peníze vkládáte. Třeba ne celý tento tyjátr dělat kvůli 10 Kč, i když by jste na to pochopitelně nárok měli. Nám ale lidé dávali třeba i 100 Kč, někde i 200 Kč a více, proto než dáte peníze z ruky, je fajn vědět kam půjdou. A pro letošek platí, že sbírka se může konat mezi 1.1. a 14.1. 2014. Více info se můžete dozvědět na webu, třeba i výtěžek z vašeho okolí.

Rozhodně ale při naší cestě bylo milé, že lidé nabízeli pití, čaj, sušenky, cukroví ...někteří dokonce měli již předem nachystané pro děti 3 sáčky bonbónů, jinde zase 3 čokolády a tak. Proto všem, kteří přispěli a zejména těm, kteří připravili něco pro děti, DĚKUJI. 

Žádné komentáře:

Okomentovat